Inspiration

Visst är det väl alltid när man inte kan rida som man blir som mest ridsugen? På grund av olika skäl så blir det vila för Ringo idag också, dumt och tråkigt nog. När jag nu sitter och plirar runt på olika hästbloggar och kollar på träningsfilmer så ångrar jag dock jättemycket att jag inte stack ut till Ringo direkt efter jobbet. Men men, imorgon är jag ledig hela dagen och mår förhoppningsvis bättre (plus att det förhoppningsvis slutat snöa) så då blir det ett besök till ridhuset! 
 
Idag fick mina elever träna på övergångar. Överångar, övergångar och lite fler övergångar. De fick öva ställning, formning och böjning på de stora volterna och även testa på att ställa i galoppen. Mycket nyttigt och jag säger det igen, man applicerar mycket av sin egen träning på sina elevers!
 
Mitt och Ringos största träningsmoment för tillfället är avsaktningen från galopp till trav. Jag kan inte kräva att han ska samla sig ännu utan galoppen går ut på att få framåtjudning och en bra rytm. Någon gång ibland testar jag att lägga mig ett varv på volten och minska honom lite och ibland går det vägen, ibland blir det pannkaka. I avsaktningen faller han framåt och blir tung i handen, något som gör att han sedan tappar balansen de första stegen i traven. 
 
 
Ögonblicksbild som tydligt visar vad jag menar! Bakbenen är fortfarande i galopp och framdelen fångar upp 600 kilo häst i rörelse = inte bra!

För att få bukt med detta är det helt enkelt styrketräning som gäller! Han ska kunna galoppera i ett lungt och långsamt tempo och detta utan att hänga sig och bli tung och låg. Jag måste börja med övergångarna mellan skritt och trav och se till att han är med mig till 100 %. Han ska inte öka skritten när jag ber om trav utan han ska direkt trampa om bakbenen och trava på framåt (något som han faktiskt gör riktigt, riktigt bra stundtals!). Jag måste tänka på hur jag ställer och flyttar honom i galoppfattningen för att hjälpa honom och även se till att han balanserar sig jämt när jag saktar av! Jisses så ridsugen jag blev nu...!
 
Här ser ni en travövergång i början av ett ridpass. Han är inte helt med mig här men det visar hur jag menar: Frambenen skrittar i ett långsamt tempo men höger bak har gått över och trampat in i trav. Om ni jämför bilderna så är han nog en meter kortare på denna bilden...;) Att han är öppen i formen gör ingenting, han ska bjuda framåt och inte trycka ihop nacken som han har en tendens till att göra!